Reimbursable Deductible Allowance FAQ’s
What is the Reimbursable Deductible Allowance (RDA)?

Reimbursable Deductible Allowance (RDA) is part of the deductible that is reimbursable back to
the Plan Member after he/she has submitted proof to Group Benefit Services that payment has
been made to the network provider for eligible medical expenses.

How do I utilize the Reimbursable Deductible Allowance (RDA) benefit for Doctor Visits,
out-patient surgeries, in-patient stays, emergency room visits and other allowable
situations?

There is no co-pay required; however the doctor may require that you pay a minimal amount
down at the time of service (Please be sure that you ask for a receipt.). The provider will send
the claim to your Preferred Provider Organization (PPO) to be discounted. Once the Preferred
Provider Organization (PPO) has re-priced the claim, the claim will be sent to Group Benefit
Services by the Preferred Provider Organization (PPO) to be processed. An Explanation of
Benefits (EOB) will be sent to you once the claim has been processed that will outline your
financial responsibility.

Once you have paid the amount that was applied to your deductible, you will need to request a
receipt from the Provider proving that you have made payment. Once the receipt has been
received by Group Benefit Services, you will be reimbursed for eligible expenses.

Can I use my Flexible Spending Account (FSA - Section 125) before I use my Reimbursable
Deductible Allowance (RDA)?

No, the Reimbursable Deductible Allowance must be exhausted before Flexible Spending
Accounts can be used. This guideline is in accordance to IRS regulations that govern Flexible
Spending Account (FSA) distribution.

Can I use the Reimbursable Deductible Allowance (RDA) to be reimbursed for
prescriptions?

No, prescription drugs cannot be reimbursed through the Reimbursable Deductible Allowance
(RDA). The Reimbursable Deductible Allowance is only for eligible expenses under the medical
program contained herein, not pharmacy, dental, vision, etc.

Can I use the Reimbursable Deductible Allowance (RDA) to be reimbursed for wellness
benefits?

Wellness benefits that are paid at 100% cannot be reimbursed. Any wellness benefits that
exceed the 100% benefit level that count toward your deductible can be reimbursed to you
through the Reimbursable Deductible Allowance (RDA).



Can I use the Reimbursable Deductible Allowance (RDA) to be reimbursed for preferred
lab services?

No, if a Preferred Lab performs the services, the eligible claims will be paid at 100% with no
deductible, so you will not have a responsibility to be reimbursed for.

Can I use the Reimbursable Deductible Allowance to be reimbursed for Durable Medical
Equipment (DME) through the preferred Durable Medical Equipment Company?

No, if Durable Medical Equipment (DME) is purchased through the Preferred Durable Medical
Equipment Company, benefits will be paid at 100% with no deductible, so you will not have a
responsibility to be reimbursed for.

Can I use the Reimbursable Deductible Allowance (RDA) to pay for my co-insurance
amounts under the medical plan?

No, any co-insurance is your responsibility and is not reimbursable under the Reimbursable
Deductible Allowance (RDA).

Can I use the Reimbursable Deductible Allowance (RDA) if I go to a Non-Network
provider?

No, the Reimbursable Deductible Allowance (RDA) can only be used if you go to a Preferred
Provider Organization (PPO) provider.

How long do I have to make a claim for reimbursement for eligible expenses under the
Reimbursable Deductible Allowance (RDA) benefit?

If your employment ends with your employer during the Plan Year, you will have until the 90®
day after your last day of employment in which to turn in your claim forms with paid receipts for
reimbursement under the Reimbursable Deductible Allowance (RDA) benefit.

After the Plan Year for the entire group has ended, you will have 3 months to submit any eligible
claims for reimbursement for the previous Plan Year.

The Reimbursable Deductible Allowance (RDA) benefit is a part of the benefit program and
provides reimbursement for expenses under the Plan. Once you leave employment any amounts
accrued under the Reimbursable Deductible Allowance (RDA) are forfeited. Only claims
incurred during the time you were eligible to receive benefits will be considered for
reimbursement under this provision. The Reimbursable Deductible Allowance (RDA) benefit is
not a savings or investment program. The Reimbursable Deductible Allowance (RDA) benefit
only provides reimbursement for eligible expenses as explained herein.

If you have any further questions about the Reimbursable Deductible Allowance (RDA) or any
of your other health insurance benefits, please contact your Human Resource Benefits Specialist
or Group Benefit Services.



